Interviul de grup. Oportunitate sau provocare?

Cautarea unui loc de munca este de cele mai multe ori o provocare pentru cei care trebuie sa isi schimbe angajatorul. Insa daca vrem sa avem rezultatele dorite si sa gasim locul de munca potrivit, trebuie sa abordam aceasta perioada cu mult optimism si incredere.

Atunci cand ne pregatim pentru un interviu ne informam despre potentialul angajator, trecem in revista posibilele intrebari cu care ne putem confrunta la interviu si citim cat mai mult ca sa fim bine pregatiti si sa facem fata cu succes oricarei situatii noi care poate aparea in timpul interviului.

Dar ce te faci atunci cand ajungi la interviu si nu esti singur cu intervievatorul, ci fata in fata cu contracandidatii tai? Mi s-a intamplat si mie de doua ori, chiar la inceputul cariere si cred ca au fost doua din cele mai interesante interviuri la care am participat.

Oricat de mult te-ai pregati, un interviu de grup poate fi foarte imprevizibil pentru ca nu stii cum vor reactiona si cum vor raspunde la intrebari ceilalti participanti la interviu. Experienta este singura care te poate ajuta sa faci fata cat mai bine unui astfel de interviu, de aceea vreau sa-ti impartasesc din experienta mea pentru a vedea ca un interviu de grup poate fi interesant si poti invata multe despre tine din aceasta experienta.

In primul rand trebuie sa-ti spun ca experienta mea privind interviurile se raporteaza la domeniul bancar, in care am experienta profesionala, asa ca trebuie sa ti cont de acest aspect atunci cand analizezi informatiile citite. Era printre primele interviuri pe care le-am avut dupa ce am iesit de pe bancile facultatii si imi doream foarte mult sa ma angajez intr-o banca, visul oricarui tanar absolvent de stiinte economice.

Am inceput sa aplic si datorita experientei de voluntariat de 4 ani din timpul facultatii si a doua stagii de practica facute in banci, unul de 3 luni si altul de 9 luni, am fost foarte curand chemata la interviu la una din cele mai mari banci din sistem. Nu mai imi aduc bine aminte daca am fost anuntata ca va fi un interviu de grup sau nu, dar cu siguranta si daca ma anuntau nu stiam la ce sa ma astept. Tot ce stiam era ca imi doream foarte mult sa trec de interviu si ca aveam foarte mare incredere in mine.

 

 

Interviul de grup a avut loc cu 2 persoane din departamentul de resurse umane si 8 candidati. La inceput s-au prezentat persoanele care desfasurau procesul de selectie, dupa care au prezentat modul in care urma sa se desfasoare intalnirea si care erau urmatoarele etape pe care trebuia sa le parcurgem daca treceam de prima etapa de selectie. Dupa aceea a venit randul nostru sa ne prezentam, fiecare avand la dispozitie 2 minute pentru a face acest lucru.

Acesta a fost primul moment interesant al interviului, pentru ca am avut ocazia sa imi cunosc contracandidatii si fiind o fire analitica m-am evaluat si raportat fata de ei incercand sa imi calculez sansele. Din cei 8 candidati prezenti in sala, doar 2 urmau sa treaca in urmatoarea etapa, mai existand inca o serie de 8 dupa noi, dintre care tot 2 urmau sa fie selectati mai departe.

Proba efectiva a urmat dupa ce ne-am cunoscut cu toti, ea constand in vanzarea unui obiect, lucru sau serviciu, fiecare la ce se pricepea mai bine, cu scopul de a fi cat mai convingatori pentru ca urma sa fim votati de ceilalti contracandidati, primii doi care primeau cele mai multe voturi urmand sa treaca in etapa urmatoare de selectie. Precizez ca nici unul dintre candidati nu avea experienta profesionala anterioara in domeniul bancar, fiind vorba de o pozitie entry level in banca si ni s-a recomandat sa nu vindem produse sau servicii bancare pentru ca vom avea mari sanse sa nu o facem foarte bine.

Varietatea lucrurilor si serviciilor vandute a fost foarte mare. De la servicii de cosmetica, pana la servicii bancare, pentru ca nu toti au respectat recomandarea primtia. Eu am promovat organizatia neguvernamentala in care am fost voluntar 4 ani in timpul facultatii, avand experienta practica in aces sens, pentru ca mergeam in atragerea de fonduri la companii, prezentandu-ne organizatia si justificand modul cum foloseasm sponsorizarile obtinute pentru a atinge scopul organizatiei.

Avantajul meu a fost ca am fost ultima care a facut prezentarea vanzarii si am putut sa invat din greselile celorlalti si sa incerc sa le evit. In final fiecare a trebuit sa voteze cea mai buna prezentare si sa si argumenteze alegerea facuta. In final persoana care a facut vanzarea de servicii bancare si cu mine aveam cele mai multe voturi si urma sa votez eu, dar nu aveam voie sa votez cu mine si era normal sa votez cu el pentru ca avusese cea mai buna prezentare. Intrebarea este ce ai fi facut tu in locul meu? Ai fi votat cu contracandidatul tau plasandu-l astfel pe locul 1 si scazandu-ti tie sansele sa mergi mai departe sau ai fi directionat votul spre altcineva incercand sa justifici cat mai bine alegerea facuta?

Eu am ales sa recunosc valoarea contracandidatului meu si sa ii dau votul meu de incredere. Adevarul este ca a avut o vanzare convingatoare care merita votata. Nu stiu daca corectitudinea alegerii mele sau faptul ca oricum m-am clasat pe locul 2, dupa numarul de voturi, m-am trecut in etapa urmatoare, dar trebuie sa recunosc ca a fost unul din cele mai interesante interviuri la care am participat si m-am bucurat pe deplin de rezultate. Ulterior au urmat si celelate etape alte procesului de selectie, toate fiind probe individuale si in final am primit oferta de angajare.

Dupa noi a urmat si cea de-a doua serie de candidati, care au urmat acelasi proces, dar pe care nu am avut ocazia sa ii cunosc, fiind intre-o grupa diferita. Stiu doar ca prietena si colega mea a facut parte din cea de-a doua serie si a mers si ea mai departe primind oferta de angajare ca si mine.

Dupa aceasta experienta mi-a dorit sa mai particip la interviuri de grup, cel putin pentru a-mi cunoaste competitia, pentru a ma putea compara si a-mi imbunatatii calitatile pentru viitoarele interviuri. Daca si tu ai avut parte de o experienta inedita la un interviu de grup, nu ezita sa o impartasesti cu noi printr-un comentariu la acest articol si astfel sa invatam impreuna unii de la altii.

Mi-ar fi placut la interviurile la care nu am fost selectata pentru pozitia pentru care am candidat sa stiu in fata cui am pierdut. Astfel as fi putut sa imi imbunatatesc atat prezenta la interviu cat si pregatirea si competentele pentru a face fata mai bine pe viitor proceselor de selectie la care am participat.

Tu ce preferi inteviul de grup sau pe cel individual?

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara  

                                                                                                                                              Sursa poza: www.pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *