Avantaje si dezavantaje ale Fondurilor de Pensii Private Facultative

Avantaje

Am pregatit o lista cu avantajele pe care le are aderarea la un Fond de Pensii Privat Facultativ. Cu siguranta fiecare avantaj cantareste diferit pentru fiecare dintre noi, dar important este sa le avem pe toate in vedere ca sa ne formam o imagine de ansamblu si sa putem decide daca economisirea pentru pensionare prin intermediului unui Fond de Pensii Privat Facultativ este optiunea cea mai buna pentru noi.

 1. Pensia de stat va fi completata de valoarea pensiei private facultative pentru a ne asigura comfortul financiar dupa pensionare. Nesiguranta sistemului de pensii de stat poate fi evitata devenind participanti la Plionul III, astfel vom avea garantia ca vom avea o pensie indiferent care va fi evolutia sistemului de pensii de stat.
 2. Pensia privata nu depinde de pensia de stat. Indiferent ce se va intampla in viitor cu sistemul de pensii de stat, pensia privata facultativa este garantata de contributiile pe care le facem si astfel nu depindem de evolutia sistemului de pensii de stat, ci doar de valoarea contributiilor noastre si de randamentele obtinute de investitiile facute de Fond.
 3. Existenta conturilor individuale in care se acumuleaza contributiile proprii. Spre deosebire de sistemul de pensii public unde pensia pe care o vom primi nu este direct corelata cu sumele cu care am participat, existenta conturilor individuale ne garanteaza proprietatea asupra contributiilor pe care le-am realizat, astfel rezultatele vor fi direct proportionale cu eforturile.
 4. Avem posibilitatea de a alege atat fondul de pensii la care vrem sa contribuim, nivelul contributiei cat si perioada pentru care vrem sa contribuim. Astfel beneficiem de flexibilitate in functie de preferintele privind Fondul la care vrem sa aderam, de situatia noastra financiara, fara a avea constrangeri privind contributia lunara, cat si in functie de obiectivele financiare pe care ni le-am propus si intervalul pe timp in care vrem sa le atingem.
 5. Putem in orice moment sa modificam, sa suspendam sau sa incetam contributiile la un fond de pensii facultative respectand clauzele contractuale. In functie de evenimentele care au loc in viata noastra putem sa alegem sa operam modificari asupra valorii contributiei lunare, sa o suspendam daca conjunctura nu ne mai permite sa le platim pentru o perioada determinata de timp sau chiar sa le incetam daca nu mai putem continua platile lunare. In cazul in care incetam platile, dar nu transferam activul acumulat la un alt fond ne pastram calitatea de participant urmand sa beneficiem, la varsta de pensionare, de toate drepturile cuvenite.
 6. Putem alege tipul de pensie de care vrem sa beneficiem, pensie viagera sau pensie limitata. In functie de situatia noastra financiara din momentul pensionarii putem alege tipul de pensie de care vrem sa beneficiem care se potriveste cel mai bine nevoilor noastre financiare, obtinand astfel o situatie financiara stabila la momentul pensionarii.
 7. Primele cu care contribuim la fondul de pensii privat facultativ vor fi investite cu scopul de a le creste valoarea si a ne aduce profit. Daca economisim fara a investi, economiile noastre se vor devaloriza sub influenta inflatiei, de aceea fondul caruia ii incredintam economiile noastre le va investi cu prudenta pentru a le creste valoarea si pentru a ne asigura o pensie privata la varsta pensionarii.
 8. Putem alege nivelul de risc acceptat in functie de profilul nostru de investitor. In momentul de fata exista pe piata un numar de 11 Fonduri de Pensii Private Facultative din care putem sa alegem, dintre care 9 au un grad de risc mediu si 2 au un grad de risc ridicat. Activul nostru individual poate creste mai mult sau mai putin in functie de gradul de risc pe care il alegem. Inainte de a face aceasta alegere trebuie sa ne informam despre instrumentele financiare in care investesc fondurile si ponderile acestora in structura activului Fondului.
 9. Nu platim impozit pe venit de 16% pentru contributiile noastre la fondul de pensii privat facultativ, pentru contributii in limita a 400 EUR anual. Asta inseamna ca putem sa economisim cu 16% mai mult pentru perioada cand ne vom retrage din activitatea profesionala. Nu trebuie sa uitam insa ca vom fi totusi impozitati cand vom incasa pensia, dar cu cat este mai mare suma cu care contribuim in prezent cu atat randamentele se cumuleaza si obtinem beneficii mai mari pe termen lung.
 10. Putem alege sa schimbam fondul la care am aderat daca nu suntem multumiti de randamentele pe care le obtine contul nostru individual. Daca pe termen lung celelalte fonduri au randamente mai bune sau politica fondului s-a schimbat si nu mai corespunde asteptarilor noastre avem posibilitatea de a ne transfera activul acumulat in contul individual la un alt Fond. Trebuie sa tinem cont ca aceste transferuri pot avea costuri daca facem modificarea la mai putin de 2 ani de cand am devenit participanti. Daca vrem sa facem schimbarea intre doua fonduri ale aceluiasi fond, pentru a creste sau a scadea gradul de risc acceptat, atunci transferul se va realiza fara costuri.
 11. Putem sa verificam oricand online situatia evolutiei contului pensiei private facultative. Din nou spre deosebire de sistemul de pensii de stat unde nu vom stii pana la data pensionarii de ce pensie vom beneficia, in cazul Pilonului III putem oricand verifica online evolutia contului nostru individual si astfel sa evaluam situatia, sa decidem daca trebuie sa majoram contributiile sau sa operam alte modificari asupra contului.
 12. Pensia privata facultative are si componenta de asigurare privind invaliditatea permanenta. Daca intervine invaliditatea permanenta participantul are dreptul sa primeasca activul personal acumulat, intr-o transa unica, inainte de varsta de 60 de ani, fara sa mai continue contributiile, acest lucru ajutandu-l in momentul in care va avea cel mai mult nevoie de un sprijin financiar.
 13. Daca intervine decesul membrului, inainte de varsta de 60 de ani sau inainte de perioada specificata in contract pentru incasarea pensiei, mostenitorii legali vor beneficia de banii acumulati in cont. Astfel vom beneficia de banii acumulati in cont fie noi, fie mostenitorii nostri, contributiile noastre nefiind distribuite catre alti participanti sau trecute in proprietatea fondului.
 14. Fiecare fond de pensii privat facultativ ne garanteaza o rata minima de rentabilitate. In acest fel stim sigur ca sumele economisite de noi se vor inmulti pe parcursul anilor in care contribuim la fond, iar fondurile care au cele mai mici rentabilitati din sistem vor fi eliminate pentru protectia participantilor.
 15. Activele fondului sunt separate de activele Administratorului fondului, ceea ce ne garanteaza ca indiferent ce se va intampla cu Administratorul fondului, activele fondului nu vor fi afectate si activul nostru individual va fi protejat, neexistand posibilitatea sa pierdem contributiile pe care le-am facut.
 16. Pensile private sunt garantate de Fondul de Garantare a drepturilor din Sistemul de Pensii Private. Acesta garanteaza drepturile participantilor si beneficiarilor din sistemul de pensii private si are rolul de a compensa eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor, cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate. Scopul Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private este acela de a garanta drepturile participantilor si ale beneficiarilor, dupa caz, dobandite in cadrul sistemului de pensii facultative.
 17. Primim informari anuale gratuite privind evolutia activului personal, numarul de unitati de fond detinute si valoarea acestora. Aceasta este o modalitate foarte buna de a ramane permanent informati si de a ne evalua cel putin anual situatia evolutiei economiilor alocate fondului de pensii privat.

Principii

In completarea avantajelor prezentate mai sus trebuie sa stim ca Administratorul fondului are obligatia sa investeasca activele fondurilor de pensii private in mod prudential, potrivit urmatoarelor principii:

 • trebuie sa investeasca in interesul participantilor si al beneficiarilor;
 • trebuie sa investeasca astfel incat sa asigure securitatea, calitatea, lichiditatea si profitabilitatea investitiilor;
 • trebuie sa asigure diversificarea portofoliului in vederea dispersiei riscului si a mentinerii unui grad adecvat de lichiditate;
 • trebuie sa investeasca preponderent in instrumente tranzactionate pe o piata reglementata;
 • investitiile in instrumente financiare derivate sunt permise doar in masura in care contribuie la scaderea riscurilor investitiei sau faciliteaza gestionarea eficienta a portofoliului;
 • activele se diversifică in mod corespunzator, pentru a se evita dependenta excesiva de un anumit activ, emitent sau grup de societati comerciale si concentrari de riscuri pe ansamblul activelor.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este organismul responsabil sa verifice indeplinirea obligatiei Administratorilor de investire prudentiala a activelor fondurilor de pensii private.

De asemenea Administratorul fondului este obligat sa notifice participantul in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatia de plata a contributiei lunare, astfel avem posibilitatea sa detinem controlul asupra indeplinirii responsabilitatii angajatorului privind contributia la pensia noastra privata.

Un alt aspect important pe care trebuie sa il retinem daca vrem sa devenim participanti la un Fond de Pensii Privat Facultativ este acela ca un astfel de fond nu poate intra in faliment, aceasta conditiie fiind impusa de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) pentru a proteja participantii, Fondul fiind supravegheat si impunandu-i-se masuri de administrare speciala in cazul in care randamentele sale sunt sub media pietei. Astfel, rata de rentabilitate a fiecarui fond de pensii se compara cu rata minima de rentabilitate a Fondurilor din piata si daca un Fond este sub rata minima timp de patru trimestre consecutive, administratorul pierde autorizatia de functionare, iar activele vor fi transferate altui Fond. Protectia participantilor impotriva performantelor slabe ale Administratorilor de Fonduri fiind asigurata prin eliminarea, in timp, a Fondurilor cu randamente situate sub media pietei.

Dezavantaje

Desi putem spune ca sunt multe avantaje pentru care merita sa subscriem la un Fond de Pensii Privat Facultativ, trebuie sa punem aceste avantaje in balanta cu dezavantajele pe care le presupune aderarea la un astfel de fond.

 1. Unul dintre dezavantajele sistemului de pensii private este ca nu putem sa apelam la sumele acumulate in contul individual inainte de implinirea varstei de 60 de ani, decat in cazul in care intervine invaliditatea si nu mai putem continua contributiile, caz in care beneficiem de suma din cont ca si plata unica. In cazul in care intervin evenimente neprevazute care ne impiedica sa continuam contributiile la fond nu putem beneficia de sumele acumulate decat la varsta pensionarii, astfel economiile noastre fiind blocate.
 2. Daca suma acumulata in cont la varsta de 60 de ani nu este suficienta pentru a opta pentru o pensie viagera, vom primi o pensie limitata de care vom beneficia pe o perioada de 5 pana la 10 ani. Chiar daca am contribuit o perioada lunga de timp, este posibil ca la sfarsitul perioadei de contributie sa aflam ca vom putea beneficia de pensie privata doar pe o perioada limitata de timp, ceea ce ne va pune in pericol stabilitatea financiara cand ne vom retrage din activitatea profesionala.
 3. Un alt dezavantaj il reprezinta limita deductibila de 400 EUR/an, ceea ce inseamna ca putem contribui cu maxim 150 lei/luna fara a plati impozit pentru contributiile noastre. Aceasta suma insa poate fi dublata de angajator, care beneficiaza de aceeasi limita maxima de 400 EUR/an. O contributie lunara de 150 lei/luna, inseamna o contributie anuala de 1800 lei, care in 30 de ani inseamna 54.000 lei, daca nu luam in considerare nici comisioanele, nici randamentele obtinute. Aceasta suma este una relativ mica daca ne gandim la o speranta de viata de 20 de ani dupa pensionare, ceea ce inseamna o pensie lunara de 225 lei. Pentru a avea o pensie care ar putea sa ne asigure un nivel de trai decent ar trebui sa majoram contributia lunara ceea ce ar insemna o noua impozitare. Daca contributia noastra ar fi completata de angajator cu aceeasi suma, atunci situatia s-ar mai imbunatati, dar nu uitati ca aceste calcule sunt facute pentru 30 de ani de contributii, fara a tine cont de costuri si randamente pentru ca acestea nu pot fi estimate.
 4. Rata minima de rentabilitate garantata are in prezent o valoare sub 1%. Pentru a inregistra o crestere efectiva rata minima de rentabilitate trebuie sa fie cel putin egala cu rata inflatiei anuale. In cazul fondurilor cu grad de risc mediu rata de rentabilitate minima este de 0,7777%, iar in cazul fondurilor cu grad de risc ridicat rata de rentabilitate minima este de 0,5646%. Daca randamentele anuale obtinute de fond sunt mai mari decat rata inflatiei anuala atunci la sfarsitul perioadei de economisire suma acumulata nu-si va pierde puterea de cumparare, dar daca randamentele obtinute sunt mai mici decat inflatia atunci economiile noastre se vor devaloriza si estimarile noastre privind posibilitatea acoperirii nevoilor financiare la varsta pensionarii nu vor mai fi reale.
 5. Daca vrem sa schimbam Fondul la care am aderat la mai putin de 2 ani de cand am devenit participanti, vom suporta costurile de transfer specificate in prospectul de aderare la Fondul de pensii, ceea ce va scadea valoarea economiilor acumulate in aceasta perioada.

In final, care sunt cele mai importante pentru tine, avantajele sau dezavantajele? Daca ai aderat deja la un Fond de Pensii Privat Facultativ care a fost argumentul care te-a convins? Dar daca nu ai facut inca alegerea care este motivul care te opreste sa faci pasul decisiv pentru a deveni participant la un astfel de Fond?

Astept comentariile voastre cu parerile pro si contra Fondurilor de Pensii Private Facultative.

Daca vrei sa afli mai multe despre sistemul de pensii din Romania, nu ezita sa te inscri la cursul gratuit despre pensii oferit de Profit Point.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

5 thoughts on “Avantaje si dezavantaje ale Fondurilor de Pensii Private Facultative

 1. Sfatul meu dragi prieteni,nu aveti incredre in nimeni,gestionati singuri banii vostri. Mai bine investit singur si nimeni nu va va impozita la pensie cu 16% -ridicol..nu? Adica eu imi protejez spatele si la pensie statul tot sa ma jefuiasca!Investe singur -inteligent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *