Ce este Planificarea Financiara Personala?

rsz_1financial_plan

Perioada economica incerta in care traim creste importanta unor decizii financiare intelepte. Orice decizie financiara necesita intai planificarea si dupa aceea actiunea. Principalele preocupari atunci cand luam decizii financiare ar trebui sa fie sa evitam dificultatile financiare si sa ne crestem siguranta si prosperitatea financiara.

A fi „bogat” inseamna altceva pentru fiecare dintre noi.  Pentru unii inseamna sa nu aiba griji financiare si sa isi poata plati facturile la timp, iar pentru altii inseamna sa detina proprietati si sa aiba venituri considerabile. Felul in care fiecare se gandeste sa devina bogat difera de la o persoana la alta. Unii creaza avere din propria afacere, in timp ce altii se concentreaza pe un loc de munca bine platit. Un al mod prin care putem sa ne sporim averea este sa investim inteligent.

Cu toate aceste diferente, cu toti ne dorim sa putem sa ne controlam situatia financiara si sa putem sa ne bucuram cat mai mult de ceea ce castigam. Pentru a atinge acest obiectiv si nu numai, trebuie intai sa identificam obiectivele si dupa aceea sa le prioritizam.

Planificarea este cheia succesului in orice domeniu.

Planificarea financiara este procesul prin care rezolvam provocarile financiare pentru a ne atinge obiectivele, dezvoltand si implementand un Plan Financiar care ia in considerare situatia curenta de la care pornim si obiectivele financiare pe care dorim sa le atingem.

Planificarea financiara este procesul prin care stabilim, planificam, atingem si revizuim obiectivele financiare printr-un management financiar adecvat. Scopul procesului de planificarea financiara este sa ajungem sa ne controlam situatia financiara.

Planificarea financiara personala ne ajuta sa realizam „harta banilor” nostrii, de unde vin si unde se duc, cu scopul de a-i directiona in sensul in care ne dorim. Realizand un Plan Financiar Personal, vom avea imaginea completa a situatiei noastre financiare cu plusuri si minusuri, dar si cu oportunitati si amenintari. Intocmirea Planului Financiar Personal desi este o activitate complexa care ne va solicita timp si implicare, nu este o activitate pentru care avem nevoie de studii superioare de specialitate.

Pentru a avea succes in planificarea financiara trebuie sa stii unde te afli in prezent, unde vrei sa ajungi si sa fi perseverent in eforturile tale de a ajunge acolo.

Planificarea financiara presupune evaluarea situatiei noastre actuale, stabilirea obiectivelor financiare pe care vrem sa le atingem si identificarea pasilor ce trebuie urmati pentru a ne atinge obiectivele.

Cele 6 arii ale planificarii financiare sunt:

  1. Managementul cash-flow-ului se refera la cum alocam veniturile pentru a acoperi cheltuielile zilnice si cum economisim regulat pentru a ne atinge obiectivele financiare.
  2. Managementul datoriilor ne ajuta sa ne tinem sub control datoriile, ne invata sa apelam la imprumuturi doar atunci cand situatia o impune si sa incercam sa ne folosim de instrumentele financiare pentru a le achita cat mai curand si mai eficient.
  3. Managementul riscului si planificarea asigurarilor este una din cele mai importante arii ale planificarii financiare si se refera la a ne asigura ca avem suficiente venituri pentru evenimentele neprevazute si ne permite sa ne planificam care este cea mai potrivita perioada pentru fiecare tip de asigurare astfel incat sa facem cele mai bune alegeri acoperind riscurile cat mai eficient.
  4. Planificarea educatiei copiilor ne permite, in momentul in care copiii ajung la varsta la care isi vor alege profesia si cariera, sa ii putem sustine financiar sa isi urmeze visul fara a ne constrange financiar si fara a renunta la propriile vise.
  5. Planificarea investitiilor implica alocarea resurselor financaire disponibile in instrumente financiare adecvate pentru a ne atinge obiectivele financiare si pentru a le creste valoarea.
  6. Planificarea pensionarii implica acumularea de capital in perioada in care muncim pentru a atinge independenta financiara cand ne pensionam.

rsz_grafic 

Toate aceste arii ale planificarii financiare sunt interconectate intre ele. Planificarea financiara nu se refera numai la investitii, ci la a avea imaginea de ansamblu asupra tuturor aspectelor vietii financiare pentru a ne atinge obiectivele.

Asa cum ne stabilim obiective in plan personal sau profesional, este lafel de important sa ne stabilim obiective si din punct de vedere financiar, iar planificarea financiara personala ne ajuta sa ne atingem obiectivele financiare pe termen scurt, mediu si lung. Toate obiectivele pe care ne propunem sa le realizam sunt direct legate de situatia financiara, de aceea este important sa ne evaluam toate obiectivele din punct de vedere financiar ca sa stabilim care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a le atinge.

Atunci cand ne stabilim obiectivele financiare luam in considerare lucrurile pozitive care dorim sa se intample, dar de asemenea trebuie sa ne gandim ca exista si evenimente imprevizibile pe care nu le putem controla, dar care ne afecteaza din punct de vedere financiar si trebuie sa le facem fata. De aceea intocmirea unui Plan Financiar Personal ne va ajuta sa ne atingem obiectivele dar si sa facem fata provocarilor vietii. Intocmirea unui plan financiar personal ne ajuta sa ne pastram nivelul de trai la standardul la care ne-am propus indiferent de evenimentele viitoare care vor avea loc.

De aceea, un element cheie al planificarii financiare il reprezinta Fondul de rezerva care ne ajuta sa intampinam evenimentele pe care nu le-am planificat, dar care este posibil sa se intample, fara sa fie afectate obiectivele financiare. Existenta unui fond de rezerva ne ofera o plasa de siguranta in fata viitorului imprevizibil, dar si linistea de care avem nevoie pentru a ne concentra in directiile in care ne-am propus. Fara acest fond de rezerva de fiecare data cand apare vreo provocare va trebui sa punem in asteptare celelalte planuri ca sa rezolvam situatia intervenita si astfel sa intarziem atingerea obiectivelor propuse.

rsz_1rainy_day

Scopul planificarii financiare este sa economisim ca sa putem sa investim pentru a ne atinge mai usor tintele propuse. Nu ne putem gandi la a incepe sa investim fara a avea un fond de rezerva, pentru ca in situatia in care apare o urgenta va trebui sa apelam la banii din investitii si asta s-ar putea sa ne afecteze randamentele.

Planificarea financiara ne ajuta sa luam decizii financiare coerente in concordanta cu planurile noastre si cu obiectivele propuse.

Planificarea financiara personala este un proces continuu care dureaza toata viata. Evaluand-ne in fiecare an planul financiar, vedem ce progrese am facut si putem decide daca trebuie sa ne modificam obiectivele sau sa stabilim altele noi. Planul financiar trebuie revizuit la anumite intervale de timp pentru ca nevoile si preferintele noastre sunt diferite in fiecare etapa a vietii si se schimba odata cu inaintarea in varsta. De asemenea el trebuie evaluat si modificat ori de cate ori intervine o schimbare majora in viata noastra, cand ne schimbam locul de munca, ne casatorim, ne mutam in casa noua, apare un nou membru in familie sau pur si simplu cand ne dam seama ca ne dorim sa schimbam directia.

Un Plan Financiar este un document in care este cuprinsa situatia financiara prezenta, se analizeaza nevoile financiare, se stabilesc obiectivele si se propun activitatile ce trebuie inteprinse pentru atingerea obiectivelor.

Planul Financiar Personal este pasaportul tau spre un viitor financiar sigur!

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *