Cand incepem Planificarea Financiara?

rsz_start

Nu suntem niciodata prea tineri si niciodata prea batrani pentru a incepe procesul de planificare financiara, dar cu cat incepem mai devreme cu atat vom beneficia mai mult de efectele pozitive ale planificarii. Viata este plina de schimbari, pentru a le administra cu succes ne trebuie un plan financiar bine intocmit.

Planurile si obiectivele noastre financiare se schimba odata cu noi, de aceea este bine sa evaluam si sa reinnoim planul financiar ori de cate ori situatia o cere. Cum arata nevoile noastre financiare in fiecare etapa a vietii?

Etapa 13 – 17 ani. Este etapa in care ne pregatim pentru viata de adult si ne gandim sa ne facem un plan pentru viitor, ne gandim ce studii vrem sa urmam si ce cariera ni s-ar potrivi cel mai bine. In aceasta perioada ne vom schimba planurile de mai multe ori pentru ca oportunitatile si tentatiile incep sa isi faca loc in viata noastra.

Incepem sa avem nevoi financiare si sa ne gandim cum am putea sa ne satisfacem aceste nevoi pe cont propriu. Este etapa in care ar trebui sa ne punem bazele educatiei financiare, sa luam contactul cu primele notiuni despre sistemul financiar, de unde vin banii si ce inseamna sa economisim. Tot acum incepem sa facem diferenta dintre nevoi si dorinte si trebuie sa invatam si sa acceptam ca nu putem sa ne satisfacem toate dorintele pe care le avem.

La aceasta varsta este cel mai potrivit sa incepem sa tinem o evidenta a banilor pe care ii cheltuim si sa ne formam un sistem propriu de monitorizare financiara. Daca avem puse bazele unei educatii financiare corecte de la varste fragede vom deveni niste adulti responsabili din punct de vedere financiar si vom sti sa luam decizii financiare corecte si bine documentate.

Etapa: 18 -25 ani. Aceasta perioada este caracterizata de optimism, avem toata viata inainte, nu detinem multe proprietati personale dar avem planuri de viitor mari. Este perioada in care ne gandim sa economisim pentru nunta sau pentru achizitia unui imobil si de aceea se mai numeste si perioada de acumulare in care punem bazele stabilitatii noastre financiare.

Este etapa in care ne incepem viata profesionala si ne gandim cum putem sa atingem independenta finanicara. Vom face alegeri in privinta educatiei si a carierei si aceste alegeri vor avea impact asupra intregii noastre vieti financiare.

Ne gandim deja pentru prima data sa ne satisfacem nevoile financaire prin intermediul creditelor si implicit incepem sa ne gandim sa economisim pentru achitarea ratelor sau pentru viitor. Odata cu independenta financiara incepem sa apreciem valoarea banilor castigati prin forte proprii si suntem mai atenti la cheltuielile pe care le facem si ne facem un plan in aceasta privinta. Cel mai important in aceasta perioada este sa tinem evidenta veniturilor si a cheltuielilor pentru a putea vedea care este sursa si destinatia banilor nostrii pentru a avea control asupra lor.

Este momentul in care ne dezvoltam identitatea financiara si ne cream un sistem financiar dupa care sa ne ghidam.

Planificandu-ne viata financiara cat mai devreme, vom avea beneficii pe termen lung.

Etapa: 25 – 40 ani. Este perioada in care au loc cele mai importante decizii din viata noastra: intemeierea unei familii, cumpararea unei case, consolidarea carierei. Intelegerea implicatiilor financiare ale acestor decizii este foarte importanta pentru viitorul nostru financiar. Deciziile pe care le luam acum ne vor decide viitorul.

Este etapa in care daca ne-am intemeiat o familie ne dorim sa avem copii si astfel ne facem planuri privind cresterea si educarea lor. Situatia noastra financiara va fi infuentata de aparitia noilor membrii si planurile noastre vor lua noi forme, trebuind sa acoperim nevoi financiare crescute. Aparitia unui copil ne face sa ne gandim la asigurarile de viata pentru cel care genereaza veniturile familiei pentru a proteja viitorul celorlalti membri ai familiei in cazul unor evenimente nefericite.

In aceasta etapa cele mai multe persoane incep sa se gandeasca la asigurarile de viata, la fondurile pentru studii pentru copii si la asigurarile de sanatate pentru parinti. Astfel ne protejam propriul viitor. Avem nevoie de o strategie care sa acopere toate aceste nevoi si care sa ne ofere imaginea de ansamblu a ceea ce vrem sa realizam de acum inainte.

Este momentul in care ne gandim la siguranta financiara si luam in considerare oportunitatile de investitii. Trebuie sa ne asiguram ca avem banii necesari pentru a asigura traiul nostru si al familiei pentru cel putin 6 – 9 luni inainte de a ne gandi sa incepem sa investim. Este important sa invatam sa economisim pentru bunurile pe care vrem sa le achizitionam inainte de a le cumpara pe credit. Este perioada in care ne permitem sa ne gandim la investitii si este foarte important sa avem un plan de investitii pe baza obiectivelor pe termen lung pe care ni le-am stabilit.

Cariera este si ea foarte importanta pentru ca ne asigura sursele de venit si ne gandim la noi oportunitati profesionale si impactul lor asupra situatiei noastre financiare.

Este de asemenea varsta la care ne gandim pentru prima data la pensionare. Desi mai este destul timp pana la acel moment, situatia financiara si comfortul cu care ne-am obisnuit ne fac sa ne gandim la viitor si la ce ne-am dori sa obtinem atunci cand nu vom mai lucra.

Este perioada in care ne atingem potentialul maxim!

rsz_time_to_plan

Etapa: 40 – 55 ani. In aceasta perioada viata este relativ stabila, suntem siguri pe ceea ce detinem si pe ceea ce vrem sa facem in viitor si probabil ne permiti sa ne gandim la vacante si detinem resurse care ne permit sa ne gandim sa le folosim in viitor, adica sa economisim. Cu cat ne cresc veniturile, cu atat ne cresc responsabilitatile si riscurile la care ne expunem. Este momentul in care experienta ne permite sa luam in considerare serios investitiile pentru conservarea si sporirea averii.

Suntem exact la mijlocul dintre nevolie a doua generatii, copiii nostri si parintii nostri. Este perioada in care trebuie sa ne sustinem copiii pentru a putea urma studiile superioare pe care si le doresc si ne gandim si la sustinerea finaciara de care au nevoie parintii nostri.

Cu cat ne apropiem mai mult de varsta pensionarii cu atat asigurarea resurselor necesare pentru pensionare devine o prioritate pentru noi. In aceasta etapa este cel mai important sa ne revizuim planul financiar sau daca nu avem unul sa ne facem unul.

In aceasta etapa toti membri familiei ar trebui implicati in procesul de planificare financiara pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune.

Etapa: 55 – 65 ani. Este timpul consolidarii si al stabilitatii financiare, cariera este intr-un punct sigur, iar copiii sunt mari si pornesc deja pe propriul drum. Avem timp la dispozitie sa ne gandim la pensionare si la stabilitatea financiara pe care dorim sa o atingem. Este momentul in care ne gandim din ce in ce mai mult la nevoile financiare pe care le vom avea dupa pensionare si trebuie sa ne respectam planul pentru a ne putea bucura de perioada ce va urma. Luam in considerare optiunile pe care le avem dupa ce nu vom mai lucra, ne gandim la posibilitatea de a munci part-time sau de a ne ajuta copiii.

Daca ne-am facut un plan financiar si l-am respectat cu strictete, vom face fata cu succes si incredere perioadei care va urma. Acum este momentul in care ne gandim sa ne achitam toate datoriile inainte de a ne pensiona pentru a nu avea prea multe griji financiare. Este etapa in care asigurarile de sanatate sunt cele care ne atrag cel mai mult.

Incercam sa previzionam cheltuielile pe care le vom avea dupa ce nu vom mai lucra si ne facem un plan pentru cum le vom acoperi.

Planificarea financiara personala nu este numai pentru cei tineri si bogati care isi permit sa investeasca, ci este pe oricine isi doreste sa isi imbunatateasca viata financiara.

Etapa 65+. Este perioada in care ne bucuram de rezultatele planului nostru financiar. Este momentul in care vom evalua situatia noastra financiara si nevoile pe care le avem si vom decide cum vom dori sa traim din acel moment. Sanatatea si veniturile sunt doua criterii foarte importante dupa care ne vom ghida cand vom lua deciziile urmatoare. Este etapain care incepem sa culegem roadele muncii noastre de o viata si ar fi bine sa ne bucuram de fiecare clipa.

Este momentul mult asteptat in care putem sa ne petrecem timpul cu familia si cu cei dragi, in care ne gandim cum sa ne recreem si cum putem sa obtinem cat mai mult de la aceasta perioada.

In fiecare etapa a vietii si a procesului de planificare financiara trebuie sa tinem cont de conjunctura economica ce se modifica si odata cu ea si noi trebuie sa ne adaptam planul pentru a ne asigura ca poate fi realizat.

Cand este cel mai bun moment sa plantezi un pom?

   Acum 20 de ani!

Cand este al doilea cel mai bun moment de a planta un pom?

Cat de curand poti!

Daca nu ai un Plan Financiar, acum este cel mai bun moment sa incepi!

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *