10 Motive sa-ti intocmesti Planul Financiar

rsz_avantaje

De ce avem nevoie de un Plan Financiar?

Scopul realizarii planului financiar personal este sa facem fata evenimentelor neprevazute care au loc in viata noastra, fara a avea probleme financiare si de a ne organiza resursele disponibile astfel incat sa ne asiguram viitorul asa cum ne dorim.

Un plan financiar cuprinzator ne poate imbunatati calitatea vietii si ne poate crestere gradul de satisfacție prin reducerea incertitudinii cu privire la nevoile si resursele viitoare. Avantajele specifice ale planificarii financiare personale sunt:

  1. Ne optimizam fluxul de numerar. Evaluand care sunt veniturile si cheltuielile noastre vom putea lua decizii sa cheltuim mai eficient si mai controlat si intotdeauna in concordanta cu ceea ce ne-am propus. Este bine ca atunci cand decidem sa cheltuim o suma mai mare sa analizam mai intai daca respectiva cheltuiala ne va duce mai aproape de ceea ce ne-am propus sau doar ne satisface o dorinta.

Planificarea financiara ne ajuta sa ne crestem eficienta in obtinerea, utilizarea si protejarea resurselor financiare pe parcursul intregii vieti.

  1. Avem tot timpul imaginea de ansamblu asupra ceea ce se intampla cu resursele noastre financiare. Intocmind planul financiar personal vom sti tot timpul care este situatia noastra financiara la un moment dat, care sunt veniturile si cheltuielile, cat economisim, in ce investim si care sunt randamentele pe care le obtinem. Este bine sa stim tot timpul unde ne aflam pentru ca astfel ne va fi mai usor sa pastram drumul pe care l-am ales.
  2. Stabilim ceea ce ne dorim in materie de achizitii de mare valoare, educatia copiilor si pensionare. Acestea sunt doar 3 din cele mai importante arii ale planificarii financiare personale si fiecare dintre ele necesita timp si resurse pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Numai constientizand ceea ce ne dorim putem sa ne canalizam eforturile in directia atingerii tintelor stabilite.
  3. Stabilim nivelul necesar de asigurari si momentul cel mai potrivit sa le achizitionam. Analizand nevoile noastre, dar si varietatea de tipuri de asigurari disponibile pe piata, aflam daca suntem suficient asigurati si daca asigurarile pe care le avem sunt cele de care avem nevoie sau daca exista riscuri la care suntem supusi dar nu suntem asigurati corespunzator.

Planificarea financiara ne ajuta sa ne crestem controlul finantelor personale, evitand indatorarea excesiva, falimentul si dependenta de altii pentru siguranta financiara.

rsz_2_year_plan

  1. Luam decizii financiare mai bune care sa respecte ceea ce ne-am propus sa obtinem. Planificarea financiara ne ajuta sa vedem cum fiecare decizie financiara pe care o luam ne ajuta sa ne realizam obiectivele. Evaluand optiunile pe care le avem si alegand din mai mult variante avem mai multe sanse sa luam decizii bine informate si corelate intre ele. Parcurgand etapele planificarii financiare vom castiga experienta si vom invata importanta respectarii deciziilor luate pentru atingerea obiectivelor.
  2. Ne stabilim obiectivele financiare si ne aliniem obiectivele pe termen scurt si mediu cu cele pe termen lung. Planificarea financiara ne ajuta sa ne definim si sa ne masuram obiectivele pe fiecare interval de timp in parte. Este foarte important sa stim directia in care ne indreptam, fiind mult mai usor sa NU ne abatem de la ce am stabilit de fiecare data cand ceva “ispititor” ne iese in cale si astfel, avem mai multe sanse sa ajungem acolo unde ne-am propus.
  3. Aflam cat trebuie sa economisim pentru fiecare obiectiv in parte. Un plan financiar bine intocmit ne va indica daca obiectivele noastre sunt realizabile sau daca eforturile pe care le facem pentru a economisii sunt suficiente. Astfel, putem sa ne dam seama daca trebuie sa ne regandim obiectivele sau daca trebuie sa facem ceva pentru a ne sporii economiile.
  4. Evaluam progresele pe care le facem in respectarea planului si in atingerea obiectivelor. Planul financiar trebuie evaluat cel putin o data pe an sau de fiecare data cand o schimbare majora are loc in viata noastra. Evaluand planul financiar putem sa comparam situatia actuala cu cea initiala sau cu cea precedenta, pentru a masura progresele pe care le-am facut, daca am respectat ceea ce ne-am propus sau daca estimarile facute de noi sunt realiste.
  5. Facem fata mai usor provocarilor vietii. Avand tot timpul un fond de rezerva la dispozitei putem sa facem fata mai usor schimbarilor care pot interveni in viata noastra. Existenta unui plan financiar si a unui fond de rezerva ne ofera incredere ca sa putem sa facem fata evenimentelor viitoare fara sa ne abatem de la ceea ce ne-am propus.

Planificarea financiara ne ofera un sentiment de libertate in fata de grijilor financiare, obtinuta prin orientarea spre viitor, anticiparea cheltuielilor si atingerea obiectivelor finanicare.

  1. Luam decizii privind investitiile pe care vrem sa le facem. Stiind care sunt resursele de care dispunem, unde vrem sa ajungem si care este nivelul de risc acceptat de noi, putem decide care sunt cele mai potrivite instrumente financiare in care sa ne investim resursele pentru a ne atinge fiecare obiectiv in parte.

Crearea unui Plan Financiar Personal ne ajuta sa avem imaginea de ansamblu asupra situatiei noastre financiare, sa ne stabilim atat obiectivele financiare pe termen scurt si mediu, cat si obiectivele financiare pe termen lung. Cand avem un plan financiar este mult mai usor sa luam decizii financiare si sa respectam pasii pe care ne-am propus sa ii parcurgem pentru a ajunge la situatia financiara pe care ne-o dorim.

Planificarea financiara ne ajuta sa ne imbunatatim relatiile personale printr-o planificare mai buna si o comunicare mai eficienta a deciziilor financiare.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *