Profilul de risc al investitorului

Inainte de a incepe procesul de planificare financiara si implicit sa investesti, trebuie sa iti stabilesti obiectivele investitionale, dupa care poti sa incepi sa iti alcatuiesti un portofoliu care sa corespunda nevoilor tale. Dupa ce ti-ai stabilit obiectivele pe care vrei sa le atingi trebuie sa afli care este profilul tau de risc, pentru a vedea care sunt instrumentele financiare care se potrivesc cel mai bine situatiei tale.

Pentru a putea determina care este profilul tau de risc trebuie in primul rand sa stabilesti intervalul de timp in ani pentru care vrei sa investesti. Pentru a-ti atinge obiectivele stabilite poti sa faci o combinatie intre a economisi mai mult sau pentru o perioada mai lunga sau obtinand randamente mai mari la investitiile pe care le faci.

Toleranta ta la risc este reprezentata de dorinta ta de a accepta o volatilitate mai mare a randamentelor investitiilor tale in schimbul unor sanse mai mari de a castiga randamente mai mari. Daca iti doresti sa obtii randamente mai mari la investitiile tale trebuie sa accepti un grad de risc mai ridicat. Un principiu de baza al investitiilor este: cu cat accepti riscuri mai mari cu atat ai sanse sa obtii randamente mai mari.

Pentru a afla care este profilul tau de investitor si care este toleranta ta la risc aloca-ti cateva minute sa faci urmatorul test, la sfarsitul caruia vei afla cat esti dispus sa risti petnru a obtine randamente mai mari la investitiile tale.
Raspunde la intrebarile de mai jos cu afirmatiile care ti se potrivesc cel mai bine si aduna punctele corespunzatoare raspunsurilor date.

Intrebarea 1: Pe ce perioada de timp esti interesat sa investesti?
a. Pana intr-un an (1 punct);
b. Intre 1 si 5 ani (2 puncte);
c. Intre 5 si 10 ani (3 puncte);
d. Pe o perioada mai lunga de 10 ani (4 puncte).

Intrebarea 2: Cum crezi ca va evolua venitul tau in viitor?
a. Este nesigur si cred ca o sa scada (1 punct);
b. Este relativ sigur, dar cred ca o sa ramana constant sau o sa creasca putin (2 puncte);
c. Este sigur si cred ca o sa creasca mai repede decat rata inflatiei (3 puncte);
d. Este foarte sigur si cred ca o sa creasca foarte repede (4 puncte).

Intrebarea 3: Ai un fond de rezerva?
a. Nu (1 punct);
b. Nu, dar intentionez sa imi fac unu (2 puncte);
c. Da, dar este mai mic decat mi-as dori sa fie (3 puncte);
d. Da (4 puncte).

Intrebarea 4: Ce procent din investitiile tale l-ai risca in schimbul aceeasi probabilitati de a-ti dubla banii?
a. 0 (1 punct);
b. 25% (2 puncte);
c. 50% (3 puncte);
d. 75% (4 puncte).

Intrebarea 5: Ai investit pana acum in actiuni sau in fonduri de actiuni?
a. Nu, sunt prea riscante (1 punct);
b. Da, dar nu m-am simtit comfortabil (2 puncte);
c. Nu, dar intentionez sa fac acest lucru (3 puncte);
d. Da si m-am simtit in siguranta facand acest lucru (4 puncte).

Intrebarea 6: Care este principalul motiv pentru care vrei sa investesti?
a. Sa imi conserv valoarea capitalului (1 punct);
b. Sa imi cresc valoarea capitalului si sa obtin venit din investitiile facute (2 puncte);
c. Investitiile mele sa creasca mai repede decat rata inflatiei si sa imi ofere un venit (3 puncte);
d. Investitiile mele sa creasca cat mai repede posibil, venitul nu este important in acest moment pentru mine (4 puncte).

Intrebarea 7: Cum ai reactiona daca valoarea investitiilor tale ar scadea cu 15% intr-o perioada scurta de timp?
a. Vand tot pentru ca riscurile sunt prea mari (1 punct);
b. Vand o parte din investitii pentru a plasa banii in investitii mai sigure (2 puncte);
c. Imi urmez strategia stabilita si nu schimb nimic (3 puncte);
d. Investesc mai mult pentru a profita de preturile scazute (4 puncte).

Intrebarea 8: Cata experienta ai in domeniul investitiilor?
a. Nu am experienta deloc (1 punct);
b. Am putina experienta, am mai investit dar mai demult (2 puncte);
c. Am un nivel mediu de experienta, investesc pe baza recomandarilor specialistilor (3 puncte);
d. Am multa experienta, iau singur deciziile privind investitiile pe care le fac (4 puncte);

Intrebarea 9: Care din scenariile de mai jos l-ai accepta pentru investitiile tale?
a. Intre o pierdere de 2% si un castig de 12% (1 punct);
b. Intre o pierdere de 12% si un castig de 28% (2 puncte);
c. Intre o pierdere de 26% si un castig de 46% (3 puncte);
d. Intre o pierdere de 50% si un castig de 100% (4 puncte);

In functie de rezultatul obtinut adunand punctele aferente raspunsurilor tale te incadrezi in una din categoriile de mai jos:

Daca ai intre 9 si 13 puncte esti un investitor defensiv. Daca esti in aceasta categorie preferi investitiile sigure si pe termen scurt. Prioritatea ta este conservarea capitalului, randamentul nefiind o prioritate pentru tine. Instrumentele financiare recomandate profilului tau sunt produsele cu capital si randament garantat de stat, considerate cu risc minim, cum sunt depozitele bancare.

Daca ai intre 14 si 18 puncte esti un investitor conservator. Investitorul conservator isi stabileste obiectivele pe termen mediu. Este dispus sa accepte un risc redus pentru a obtine randamente pentru investitiile sale. Obiectivul sau este obtinerea unor venituri in conditii sigure. Instrumentele financiare potrivite profilului investitorului conservator sunt produsele recomandate investitorilor defensivi la care se adauga produsele cu capital si randament garantate de emitent, negarantate de stat sau fonduri care investesc in principal in cele de mai sus.

Daca ai intre 19 si 24 puncte esti un investitor echilibrat. Daca esti un investitor echilibrat inseamna ca nu esti strain de investitii. Esti familiarizat cu mecanismele de baza, randamentele si riscurile asociate investitiilor in instrumente financiare. Obiectivul tau investitional il reprezinta obtinerea unor venituri medii pe termen mediu. Nivelul de risc acceptat de tine este mediu, de aceea pe langa instrumentele financiare recomandate investitorilor defensivi si conservatori, mai poti adauga in portofoliu tau si produse cu capital garantat sau fonduri care investesc in instrumente cu capital garantat de emitent si randament negarantat de emitent, cu risc de credit mai mare decat la categoriile de investitori precedenti.

Daca ai intre 25 si 30 puncte esti un investitor dinamic. Investitorii dinamici vizeaza obtinerea unor randamente pe termen mediu. Inteleg si isi asuma riscurile aferente unor investitii cu randamente superioare. Accepta un nivel relativ ridicat al volatilitatii investitiilor, dar se astepta ca randamentele obtinute pe termen lung sa compenseze fluctuatiile pietei. Portofoliul sau va include investitii intr-o varietate de clase de active, cu un procent mai ridicat alocat fondurilor de investitii, actiunilor si altor instrumente financiare cu risc mediu spre ridicat. Depozitele bancare si obligatiunile au o pondere relativ mica in portofoliu investitorului dinamic.

Daca ai intre 31 si 36 puncte esti un investitor agresiv. Daca esti un investitor agresiv sigur iti place adrenalina si implicit speculatiile. Esti dispus sa accepti un grad de risc mai ridicat in schimbul unei rate a rentabilitati mai mari. Ti-ai facut bine temele si stii la ce riscuri te supui atunci cand investesti. Investesti atat pe termne scurt pentru a profita de oportunitatile pietelor financiare, cat si pe termen lung pentru a genera castiguri de capital. Intelegi cum functioneaza si iti asumi riscurile asociate produselor derivate. Potentialele pierderi nu te afecteaza, pentru ca obiectivele tale sunt pe termen lung. Portofoliul tau este format din actiuni si alte active cu grad ridicat de risc.

Acum dupa ce ai aflat care este profiul tau de investitor si care este , poti sa parcurgi procesul de planificare financiara si sa alegi instrumentele financiare care se potrivesc cel mai bine profilului tau., pentru a-ti atinge obiectivele stabilite.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *