Evolutia pietei fondurilor de investitii in ultimii ani

In ultimii 10 ani se constata in Romania o evolutie pozitiva accentuata a activitatii Fondurilor de Investitii. Desi in trecut au avut loc evenimente care au creat o imagine negativa asupra acestei forme de investitii, in prezent datorita evolutiei, a randamentelor, a legislatiei si a supravegherii careia sunt supuse Fondurile de Investitii, riscurile asociate acestei forme de plasament au scazut considerabil.

In ultimii 10 ani numarul Fondurilor Deschise de Investitii a crescut de 2,3 ori, iar cel al Fondurilor Inchise de Investitii de 5,7 ori. Acest lucru se datoreaza in principal increderii crescute castigata de aceasta forma de investitii, dar si datorita randamentelor pozitive inregistrate de acestea. Atat numarul investitorilor, cat si valoarea activelor totale nete au crescut de 3,6 si respectiv 63 ori in ultimii 10 ani.

Evolutia ascendenta a pietei Fondurilor de Investitii in ultimii ani, s-a datorat atat lansarii de noi fonduri, cat si aprecierii valorii instrumentelor financiare din portofoliile Fondurilor de Investitii.

Indicatori ai activitatii Fondurilor Deschise de Investitii in ultimii ani

Indicatori 31.12.2006 30.09.2016 2016/2006
Nr. Fonduri deschise de investitii 23 76 230%
Nr. Fonduri inchise de investitii 4 27 575%
Nr. Investitori (persoane fizice si juridice) 71.146 326.290 359%
Total active nete (mil lei) 341,6 21.973 6332%

Diferenta in prezent fata de acum 10 ani in ceea ce privesc plasamentele facute de investitori in Fondurile Deschise de Investitii este data de apetitul la risc mult mai scazut al investitorilor. Astfel, in prezent investitorii se orienteaza preponderent catre fondurile de obligatiuni fata de anul 2006 cand preferau fondurile de actiuni. Diferenta a facut-o criza economica care a debutat in anul 2008 si care a avut efecte negative majore asupra pietei de capital si implicit asupra randamentelor fondurilor de actiuni.

In anul 2006 din totalul pietei detinute de Fondurile Deschise, cea mai mare cota de piata o detineau fondurile diversificate, de 37,9%, si cele de actiuni, cu o pondere de 32,3%. In prezent se constata mentinerea preferintei investitorilor pentru strategii investitionale orientate catre instrumente cu venit fix si/sau instrumente ale pietei monetare, interesul pentru fondurile de actiuni situandu‐se la un nivel moderat.

Industria Fondurilor Deschise ramane in trimestru III din 2016 dominata de plasamentele in instrumente cu venit fix, astfel ca circa 92% din totalul activelor administrate sunt coordonate de fondurile de obligatiuni. In ceea ce priveste structura portofoliilor Fondurilor Deschise de Investitii, aceasta este orientata cu precadere spre instrumente financiare cu venit fix. Dintre acestea, cea mai semnificativa pondere in activul total al Fondurilor Deschise o detin obligatiunile de stat cotate (27,29%), fiind urmate de obligatiunile emise de state membre (24,14%). De asemenea, depozitele bancare detin in continuare o pondere ridicata in activul total (22,66%).

Cota de piata a Fondurilor Deschise de Investitii in functie de politica investitionala si de activul net

Sursa grafic: Raport ASF Trimestru III 2016

In ceea ce privesc Fondurile Inchise de Investitii structura portofoliilor acestora la sfarsitul anului 2006 se concentra, in principal, pe valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si pe depozite bancare. Ponderea crescuta a investitiilor in depozite bancare demonstrand o tendinta de asigurare impotriva riscului pe care investitorii Fondurilor Inchise o doresc, care sa echilibreze investitiile majoritare in actiuni cotate. In trimestru III din 2016 structura Fondurilor Inchise de Investitii este concentrata in principal pe fondurile de actiuni care sunt cele mai bine reprezentate, atat ca numar de fonduri, cat si ca valoare a activului net, detinand o pondere de aproximativ 50% in activul net cumulat al Fondurilor Inchise. Aceasta structura arata ca interesul investitorilor in Fondurile Inchise de Invesitii pentru aceasta clasa de active (actiuni) este in continuare semnificativ.

Fondurile de actiuni sunt urmate din punct de vedere al cotei de piata de cele diversificate, detinand 35% din activul net al Fondurilor Inchise de Investitii. Astfel, in trimestru III din 2016, circa 85% din totalul activelor administrate sunt coordonate de fondurile de actiuni si cele diversificate. La polul opus se situeaza fondurile de obligatiuni care sunt reprezentate de un singur fond inchis de obligatiuni, ceea ce indica interesul mai redus al investitorilor in Fondurile Inchise de Investitii pentru aceasta clasa de active.

Cota de piata a Fondurilor Inchise de Investitii in functie de politica investitionala si de activul net

Sursa grafic: Raport ASF Trimestru III 2016

Tot din categoria Organismelor de Plasament Colectiv fac parte si Societatile de Investitii Financiare (SIF-urile) si Fondul Proprietatea, dar acestea vor face obiectul unei alte analize detaliate, ele fiind listate la Bursa de Valori Bucuresti.

In concluzie, in ultimii ani, pe fondul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, piata Fondurilor de Investitii a cunoscut o dezvoltare accentuata, atat ca varietate de fonduri aparute pe piata cat si ca  numar de investitori si active totale administrate de fonduri. Mai mult, realizarea unor randamente ridicate ale fondurilor de investitii comparativ cu dobanzile bancare, au crescut interesul investitorilor pentru aceste tipuri de instrumente de plasament.

Daca doriti sa consultati o analiza mai amanuntita a evolutiei pietei Fondurilor Deschise de Investitii in ultimii 10 ani puteti descarca acesta analiza in format pdf de aici.

Iti multumesc si te mai astept pe blog cu comentarii, Like si Share.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *