Planificarea financiara ar trebui sa inceapa cat mai devreme pentru a ne putea atinge obiectivele cat mai curand. Dezvoltand obiceiuri financiare sanatoase, cum ar fi economisirea, crearea unui buget, investirea si revizuirea situatiei financiare, vom fi mai bine pregatiti sa facem fata schimbarilor si provocarilor vietii.
Realizarea planului financiar personal necesita timp si implicare, dar pe parcursul procesului vom invata multe despre noi si despre situatia noastra financiara. Planificarea financiara este o calatorie pe care este bine sa o incepem cat mai devreme pentru a ajunge cat mai departe.
Procesul de planificare financiara, este un proces logic care poate fi adaptat situatiei oricarei persoane.
Etapa 1. Primul pas in realizarea planului financiar personal este evaluarea situatiei actuale prin intocmirea balantei personale. Evaluarea situatiei curente presupune evaluarea bunurilor de valoare pe care le detinem, valoare ce se pastreaza in timp sau chiar creste si evaluarea datoriilor pe care le avem si astfel sa ne intocmim balanta personala. Printre bunurile pe care le detinem putem enumera: conturile in banca, fie el depozite sau conturi de economii, imobilul in care locuim daca este proprietatea noastra, actiunile la bursa sau orice alta detinere a carei valoare poate sa creasca in timp. Datorille sunt reprezentate de toate imprumuturile pe care le avem atat de la institutiile bancare si nebancare cat si de la persoane fizice, rude sau apropiati.
Situatia noastra financiara sau averea noastra o putem evalua facand diferenta intre ceea ce detinem si ceea ce datoram. Daca ceea ce detinem este mai valoros decat ceea ce datoram, atunci balanta noastra este una pozitiva si inseamna ca ne indreptam in directia buna, dar daca avem mai multe datorii decat valoarea bunurilor pe care le detinem, atunci inseamna ca trebuie sa ne imbunatatim comportamentul financiar si sa fim mai organizati din acest punct de vedere. Scopul nostru pe termen lung este sa crestem valoarea bunurilor pe care le detinem si sa scadem pe cat posibil valoarea datoriilor pe care le avem.
Balanta persoanala este imaginea situatiei noastre financiare la un moment dat si ne ajuta sa analizam evolutia ei in timp, sa vedem daca valoarea averii noastre creste sau scade si de ce se intampla acest lucru. Dupa ce facem diferenta intre ceea ce detinem si datoriile pe care le avem trebuie sa ne punem intrebarea daca ne aflam acolo unde ne dorim si daca nu, ce trebuie sa facem ca sa ajungem acolo? Astfel, urmatoarea etapa a intocmirii planului nostru financiar personal este sa aflam unde vrem sa ajungem din punct de vedere financiar.
Planificarea financiara ne permite sa ne controlam situatia financiara.
Etapa 2. Dupa ce am evaluat situatia curenta obiectiv si am constientizat unde ne aflam trebuie sa ne stabilim obiectivele financiare pentru a vedea unde vrem sa ajungem si cand, de aceea obiectivele financiare trebuie stabilite atat pe termen scurt si mediu cat si pe termen lung. Pentru a ne stabili obiectivele financiare trebuie sa tinem cont ca acestea trebuie sa fie incadrate in timp, sa stabilim pana cand vrem sa atingem obiectivul respectiv si masurabile prin suma pe care ne propunem sa o atingem prin obiectivul respectiv. Incadrate in timp obiectivele pot fi impartite in obiective intermediare pentru a ne da seama ce trebuie sa facem in fiecare an/luna/zi pentru a atinge obiectivul respectiv. Obiectivele financiare pot fi variate, de la o achizitie de mare valoare, pana la asigurarea educatiei copiilor sau asigurarea comfortului financiar la varsta pensionarii. Obiectivele noastre difera in functie de momentul vietii in care ne alfam si de valorile fiecaruia dintre noi.
Planificarea financiara este un instrument folosit pentru a ne aduce succesul financiar bazat pe dezvoltarea si implimentarea obiectivelor financiare.
Etapa 3. Al treilea pas in intocmirea planului financiar personal este realizarea bugetului personal si al familiei pentru a vedea care sunt resursele de care dispunem si cat de eficient sunt acestea administrate. Scopul intocmirii bugetului personal este urmarirea cu strictete a destinatiei resurselor disponibile pentru ca la sfarsitul perioadei analizate sa obtinem surplus, pe care sa putem sa il alocam pentru realizarea obiectivelor financiare propuse. Daca dupa ce am finalizat bugetul realizam ca nu ramanem cu disponibilitati atunci trebuie sa luam masuri pentru a-l imbunatatii si pentru a obtine excedent. Prioritizarea cheltuielilor este un prim pas pentru de reducerea cheltuielilor pentru a incepe sa economisim.
Procesul de planificare financiara este procesul de administrare a banilor pentru a atinge satisfactia economica personala.
Etapa 4. Intocmirea planului este cea mai importanta etapa a planului pentru ca in aceasta etapa vom decide ce actiuni trebuie sa intreprindem pentru a ne atinge obiectivele stabilite anterior. Ca sa putem sa ne atingem obiectivele trebuie sa le prioritizam pentru ca este putin probabil ca vom putea sa alocam resurse financiare in toate directiile in acelasi timp. De aceea trebuie sa vedem care sunt cele mai importante obiective pentru noi in fiecare etapa a vietii si in functie de asta sa stabilim cat vom aloca atingerii fiecarui obiectiv si cand vom incepe sa facem acest lucru. Tot in aceasta etapa trebuie sa decidem in ce vom investii economiile facute astfel incat sa ne aduca randamente cat mai bune. Pentru a putea decide in ce investim trebuie sa aflam si care este pozitia noastra fata de risc, care este gradul de risc pe care il acceptam si cat de optimisti suntem in fata potentialelor pierderi. Trebuie sa luam in considerare mai multe variante din care sa o alegem pe cea mai potrivita situatiei noastre, care sa corespunda valorilor noastre si situatiei economice actuale. Aceasta etapa se incheie atunci cand avem planul financiar in forma scrisa pentru ca astfel vom putea respecta si evalua planul si il vom putea modifica atunci cand va fi necesar.
In timp ce cu totii luam decizii in fiecare zi, putin sunt cei care se preocupa de cum pot sa ia decizii financiare mai bune.
Etapa 5. Implementarea planului. Am analizat situatia, ne-am stabilit obiectivele, am vazut care sunt resursele de care dispunem si am decis cum vom aloca resursele pentru a ne atinge obiectivele. Acum urmeaza etapa in care trebuie sa punem in aplicare planul. Un plan bine realizat dar care nu este pus in practica si respectat cu cea mai mare strictete, nu ne va aduce rezultatele dorite doar pentru ca l-am facut.
Procesul de planificare financiara personala ne ajuta sa ne identificam obiectivele financiare si sa dezvoltam un plan ca sa le atingem.
Etapa 6. Evaluarea si imbunatatirea planului. Procesul de planificare financiara este unul dinamic care nu se incheie atunci cand am luat decizia de a actiona sau cand am atins un obiectiv propus. Procesul de planificare financiara este unul continuu care trebuie adaptat schimbarilor personale, economice si sociale care au loc. Cand evenimentele vietii ne afecteaza nevoile finanicare, procesul de planificare financiara ne ofera instrumentele necesare pentru a ne adapta cat mai repede schimbarilor. Lafel de important ca intocmirea planului este si evaluarea lui, sa stabilim daca planul nostru ne aduce beneficiile pe care le-am planificat sau daca trebuie sa il imbunatatim sau chiar sa il modificam.
Un plan financiar bine intocmit atinge toate ariile importante ale situatiei noastre financiare.
Este foarte important sa realizam toate aceste etape impreuna cu familia, pentru ca astfel fiecare constientizeaza situatia si poate interveni cu sugestii privind imbunatatirea ei. Cu cat vom implica mai activ toata familia in realizarea planului financiar cu atat fiecare membru al familiei isi va insusi mai bine planul si va simti ca va contribui la realizarea lui.
„Daca esuam sa planificam, planificam sa esuam.” – Benjamin Franklin
Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.
Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara
Sursa foto: freedigitalphotos.net