Evaluarea situatiei financiare

Evaluarea situatiei financiare

Independenta financiara este unul din cele mai des intalnite obiective pe care ni le propunem. Cu toate astea uneori nu profitam de oportunitati pentru a deveni independenti financiar pentru ca evitam sa luam decizii si sa actionam astfel incat sa ne influentam viitorul financiar. Uneori nu stim ce decizii sa luam, dar de cele mai multe ori pur si simplu ignoram importanta acestui aspect.

Sa intelegem si sa evaluam unde ne aflam astazi din punct de vedere financiar este primul pas in dezvoltarea Planului Financiar Personal. In primul rand trebuie sa determinam valoarea averii noastre, ceea ce detinem si ceea ce datoram si ce procent din resurse putem sa alocam pentru a ne atinge obiectivele financiare.

Sa fim in forma din punct de vedere financiar este lafel de important ca a fi in forma fizica!

In fiecare zi suntem bombardati cu informatii despre cum sa traim sanatos, ce sa mancam, cat sport sa facem, de ce vitamine avem nevoie si cate lichide sa bem. Majoritatea incercam sa tinem cont de aceste sfaturi pentru ca stim ca daca vom lua masuri preventive in prezent diminuam sansele de a avea probleme de sanatate majore in viitor.

Doctorii ne recomanda examene anuale pentru a detecta timpuriu problemele de sanatate. Asa ca, de ce nu ne-am face in fiecare an si o evaluare a situatiei noastre financiare? Medicii sunt de parere ca ceea ce nu stim ne poate face rau! Acelasi lucru este valabil si pentru cei care nu isi planifica viata financiara.

Investind timp acum pentru a ne evalua situatia financiara ne poate ajuta sa evitam problemele sau surprizele neplacute pe viitor. Ca si in cazul sanatatii fizice, a face primii pasi este cea mai grea parte a procesului. Este important sa avem vointa si sa stim care sunt rezultatele care ne asteapta la capatul drumului pentru care merita sa il parcurgem.

Asa cum sunt oameni care nu fac exercitii fizice, lafel sunt si oameni care nu isi intocmesc un Plan Financiar Personal pentru a-si pastra in forma finantele. O lovitura pentru finantele noastre, cum ar fi pierderea locului de munca, este asemenea cu a avea o boala grava. Cu cat suntem mai sanatosi din punct de vedere financiar cu atat ne vom reveni mai repede dupa orice eveniment nedorit.  

Time to evaluate

Valoarea averii noastre este reprezentata de diferenta dintre ceea ce detinem si ceea ce datoram. Averea noastra reflecta imaginea situatie noastre financiare la un moment dat. Daca calculam care este averea noastra astazi, vom afla cat am acumulat pana in prezent si cat am cheltuit. Acest lucru ne ajuta sa realizam daca suntem in deriva sau daca ne indreptam in directia cea buna.

Ceea ce detinem sunt toate bunurile de valoare care pot fi transformate in numerar intr-un timp relativ scurt fara a li se diminua valoarea. In aceasta categorie putem include: conturile in banca, depozitele, actiunile, obligatiunile, unitatile de fond, bunuri imobliare, planurile de pensii si nu numai. Bunurile personale a caror valoare se depreciaza in timp nu se incadreaza in aceasta categorie.

Ceea ce datoram sunt toate imprumuturile de la institutii financiare precum cardurile de credit, descoperitul de cont, creditele de nevoie personale sau creditele imobiliare si imprumuturile de la persoane fizice, familie sau prieteni.

Diferenta intre ce detinem si ce datoram reprezinta adevarata valoare a averii noastre. Putem sa detinem mai multe imobile, sa investim in bunuri de valoare si in actiuni cotate la bursa, dar daca valoarea datoriilor este cu putin mai mica decat valoarea a ceea ce detinem, atunci averea noastra nu poate fi considerate ca fiind una substantiala.

Imaginea rezultata in urma evaluarii situatiei prezente poate fi considerata poza noastra financiara la un moment dat. Astfel putem vedea care sunt resursele financiare de care dispunem pentru realizarea obiectivelor noastre financiare.

Odata ce avem idee despre cum vrem sa arate viitorul nostru financiar, putem stabilii detaliile cum ne vom atinge obiectivele.

Una din provocarile calcularii averii o reprezinta estimarea valorii reale a fiecarei detineri. Daca estimarile nu sunt realiste, atunci nici valoarea finala a averii noastre nu va fi una conforma cu realitatea. Este important sa facem estimarile in functie de valoarea de piata a bunului evaluat si nu in functie de pretul de achizitie sau de cat credem noi ca valoreaza acel bun. Valoarea bunurilor pe care le detinem se modifica in timp si de fiecare data cand ne revizuim planul financiar trebuie sa ne informam si sa actualizam situatia in functie de evolutia pietei.

Valoarea averii noastre fluctueaza in timp in functie de cum se modifica veniturile noastre, obiceiurile de consum si in functie factorii si fluctuatiile economice, dar pe termen lung ea ar trebui sa creasca, odata ce achitam din datoriile pe care le avem si acumulam noi detineri. Nu trebuie sa ne ingrijoram daca valoarea proprietatilor pe care le detinem variaza pe termen scurt datorita fluctuatiilor economice. Important este sa fim la curent cu aceste modificari si sa intelegem ce le determina. Valoarea averii difera pentru fiecare dintre noi si nu exista o valoare recomandata pe care ar fi bine sa o atingem, dar e important sa stim unde ne aflam ca sa putem sa stabilim cum si unde vrem sa ajungem.

A ajunge la o strategie financiară durabila este un proces de negociere continua!

In primii ani traiti pe cont propiru valoarea averii noastre este posibil sa fie negativa, datoriile sunt mai mari decat detinerile, dar este normal pentru ca suntem la inceput de drum si inca nu am avut timp sa acumulam incat sa putem sa trecem pe plus. Cu cat avansam in viata si in cariera acest lucru incepe sa se schimbe incet, incet si sa vedem ca eforturile noastre incep sa dea roade. Si in cele din urma dupa ce ne retragem la pensie valoarea averii noastre incepe sa scada pentru ca incepem sa avem venituri mai mici si sa cheltuim din ceea ce am acumulat de-a lungul vietii.

Time to save

Cum putem sa ne imbunatatim situatia financiara?

  • Crescand valoarea detinerilor achizitionand bunuri de valoare care nu se depreciaza in timp. Dupa ce ne-am intocmit planul financiar, am inceput sa-l respectam si ne-am stabilizat situatia financiara putem sa incepem sa ne gandim sa ne crestem valoarea averii. Pentru a facem acest lucru trebuie sa ne gandim la cum creste valoarea bunurilor pe care le achizitionam in timp si cum ne ajuta acestea la sustinerea stabilitatii financiare generale.
  • Cheltuind cu intelepciune si luand decizii de cumparare mai cumpatate. Reducerea cheltuielilor este un pas important spre transformarea situatiei noastre financiare in una pozitiva si cu rezultate pe termen lung. In procesul de planificare financiara este foarte important sa stim la ce nu putem sa renuntam si la ce nu ne-ar deranja sa renuntam!
  • Aducand la zi situatia datoriilor si diminuandu-le in timp. Reducerea datoriilor ar trebui sa fie unul din obiectivele fiecaruia dintre noi pentru ca numai astfel putem sa ne concentram pe economisire si atingerea obiectivelor stabilite.
  • Crescand valoarea economiilor si investind. In cazul in care valoarea averii noastre este scazuta trebuie se ne straduim sa o consolidam prin economisire si investitii si sa ne concentram pe cresterea sumei pe care o economisim prin reducerea sumei pe care o cheltuim.

 Un leu economisit astazi este un leu castigat maine!

De ce este importanta evaluarea situatiei financiare?

  1. Realizam efectele pe care le-au produs eforturile noastre pana in prezent. Este motivant sa vedem ca eforturile sustinute pe care le desfasuram au efecte pe termen lung si ne aduc beneficiile pe care ni le dorim. Astfel valoarea prezenta a averii noastre ne incurajeaza sa economisim si sa investim pe termen lung.
  2. Ne cream un punct de reper pentru viitoarele evaluari. Reevaluandu-ne situatia financiara periodic vom constata directia in care ne indreptam si vom putea compara situatia din trecut cu cea prezenta si cu cea unde vrem sa ne situam in viitor.
  3. Ne putem imbunatati comportamentul financiar. Planificarea financiara ne ajuta sa invatam din greselile din trecut si sa nu le mai repetam in viitor pentru a ne atinge cu mai mare usurinta obiectivele stabilite.
  4. Luam decizii financiare mai bune. Cu cat castigam mai multa experienta in planificarea financiara cu atat vom putea lua decizii financiare mai intelepte si in concordanta cu nevoile si obiectivele noastre.

Evaluarea situatiei financiare personale nu trebuie realizata pentru a ne compara cu cei din jur, ci pentru a compara evolutia noastra in timp.

Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.

Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *