Educatia financiara poate incepe la orice varsta, dar cu cat este inceputa mai devreme cu atat va aduce rezultate mai bune pe termen lung. Educatia financiara pentru copii este un subiect cel putin la fel de interesant pentru ei precum construirea unui lego. Fiecare piesa pe care o pui te ajuta sa ajungi mai aproape de obiectivul final.
Ca orice lucru nou, educatia financiara va starni curiozitatea copiilor si ii va face sa isi doreasca sa afle mai multe. Cum educatia financiara pentru copii este in momentul de fata la nivel de materie optionala in scoli, parintii sunt responsabili de plantarea si cultivarea primelor notiuni de educatie financiara in mintea copiilor. Si cum copiii invata cel mai bine prin joc si din povesti, de ca sa nu incepem educatia financiara a copiilor nostri chiar cu o poveste care incepe cu „A fost odata …”. Daca mai are in continut si un regat si cateva personaje cu nume sugestive, cu atat sunt mai mari sansele ca povestea sa isi atinga scopul de la prima lectura si sa ii faca pe copii sa o reciteasca iar si iar.
Desi la noi in familie educatia financiara a celor mici nu lipseste, aceasta carte a facut procesul mult mai usor si placut. De la a rasfoi cartea pentru a vedea pozele frumos colorate si pana la a o reciti, amandoi copiii au fost atrasi de ea, fetita cea mare de 8 ani citindu-i celui mic de 5 ani povestea in timp ce acesta colora cartea inclusa in pachet.
Partea cea mai interesanta au reprezentat-o discutiile pe baza numelor personajelor si a modului in care fiecare dintre ele a ales sa utilizeze banii pentru a-si satisface dorintele sau a-si atinge obiectivele. Cartea este educativa atat pentru cei mici, cat si pentru parinti, acestia fiind pusi in situatia de a le explica copiilor notiuni de educatie financiara de baza, implicandu-se in educatia acestora si in acelasi timp petrecand timp de calitate cu cei mici.
Cartea abordeaza prin poveste notiuni precum veniturile, cheltuielile, economisirea si chiar investitiile in afaceri. Este o carte care imbina placutul cu utilul, facand din procesul educativ o joaca de copil. Avantajul cel mai mare este ca o data achizitionata cartea, ea poate fi recitita de parinti sau de copii pentru ca informatiile sa se sedimenteze si o data cu cresterea in varsta informatia este altfel inteleasa si intrebarile devin din ce in ce mai complexe.
Cartea de educatie financiara pentru copii intitulata sugestiv „Maruntila si Bancnotila” este scrisa de Roxana Bucur, de profesie profesor pentru invatamantul primar si prescolar si autoarea blogului de educatie financiara Psihologia Banilor, pe care scrie din pasiune pentru finantele personale. Atrasa de domeniul educatiei financiare Roxana este planificator si consultant financiar independent aducandu-si contributia la cresterea nivelului educatiei financiare din Romania.
Cartea se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 9 -10 ani, dar va avea un impact pozitiv atat asupra celor mari cat si celor mici, putand fi un cadou inspirat de care se va bucura toata familia.
Daca vrei sa incepi educatia financiara a copilului tau intr-un mod cat mai placut iti recomand cartea „Maruntila si Bancnotila” si vei planta semintele cunoasterii care vor da roade nepretuite in timp.
Daca ti-a placut articolul si vrei sa ajuti la promovarea lui, da-i Share astfel incat sa aiba posibilitatea si prietenii tai sa-l citeasca si sa-l distribuie mai departe.
Monica Mititelu – Partenerul tau in Planificare Financiara
Multumesc!
Cred ca, uneori, anumite pretentii ale celor mici pot fi corectate prin oferirea de mai multa atentie din partea parintilor.“ Aceasta este experienta Andreei, bibliotecara, 34 de ani. Pentru ca cei mici sa invete valoarea banilor si pentru a aprecia ce inseamna scump versus ieftin, este bine sa le prezentam treptat monedele si bacnotele.
Ar fi cel mai bun lucru care s-ar intampla in ultimii ani. Generatiei noaste i-a lipsit educatia financiara si de aici atatea rate si haos in bugetul fiecaruia. Bun articolul si buna ideea… sper sa nu ramana doar o idee ca celelalte… niciuna pusa in practica
Buna ziua, Foarte interesant articolul si cu informatii si sfaturi foarte utile. Multumim